YÖNETİM İÇİN KÜÇÜK SIRLAR
Çeviklik giderek önem kazanıyor.
Eski büyük ve kurumsal firmalar zamanla yok olacaklar. Bunu yapacak olanlar da çevik davranabilen küçük ekipler.
Net görev tanımları olmayan, iletişimleri kuvvetli, birbirleriyle yardımlaşan ekipler büyüklerin işlerini ellerinden alacak (Bu süre başladı)
Yöneticilik yapanlar iyi bilir. İyi bir ekip kurmak için en yeteneklileri seçmek asla yetmez, ekibi bir ekip olduklarına ikna etmek, onların bir ekip gibi davranmasını sağlamak ve hedefe birlikte varılabileceğini anlatmak da gerekir. Bu da onlara vizyonu (nihai hedefi) doğru yansıtmakla ve büyük resmin parçası olduklarını anlamalarını sağlamakla olur. Onlar uyumu yakaladıklarında artık yöneticilere bile ihtiyaç yoktur.
Çevik, olaylara anında tepki veren ve vizyon doğrultusunda birlikte çalışan bir ekip olmuşlardır.
O ekip oluşuncaya kadar aksayanlar (ağır kalanlar) ya da aksatanlar (hızlı davrananlar) olursa değiştirilir.
Asıl olan 4 şey vardır. ;
– Yeteneklerini kullanmak
– Birlikte çalışmak
– Uyumlu çalışmak
– Vizyonu asla unutmamak.
Başarı bu 4 kuralı eksiksiz yapınca kendiliğinden gelir ve “Vizyon yoluyla Liderlik” adım adım bunu gerçekleştirir.
Bir ekip kurarken ekibin yetenek ve bilgilerinden daha çok bu özelliklerine bakarım ve işleyebileceğim cevherleri görmeye çalışırım.
Bu yüzden kurduğum ekipler hep başarılı olur ve hızla yükselirler. Bu “Gençlere” hem kariyer yapacakların davranışlarını gözden geçirmeleri için, hem seçecekleri şirketlere karar verirken düşünmeleri gereken bir seçim. Yeteneklerinize güveniyorsanız ve uyumlu çalışmaya yatkınsanız, sorumluluk ve inisiyatif alabilecekseniz küçük startup’larda işe başlayın.
Yok net görev tanımları, kısıtlı sorumluluk ve sıfır inisiyatif alan rutin işler istiyorsanız o zaman büyük firmalara başvurun. Onlar yeteneklerinize değil diplomalarınıza bakarak sizi işe alabilirler.
Bu “Yöneticiler” için de önemli. Çünkü bir ekip nasıl kurulur, ne yapmalı, nasıl davranmalı sorularının cevabı bu “küçük sır”rımızda gizli. Bunu yapamazsanız süreçleri ve insanları idare eden bir “idareci”, yapabilirseniz bir “Lider” olursunuz.
Bu “Şirketler” için de önemli. Çevik davranmayı beceremeyen şirketlerin gelecekte nasıl kaybolup gittiğini göreceğiz. Son 20 yılın büyük şirketlerindeki değişime bir göz atarsanız zaten çevik davrananların sürekli yükseldiğini ve büyüklerin de kaybolduğunu görürsünüz.
Çeviklik ve ekip birbirinin tamamlayıcısı ve başarının şartıdır.
KRİZANTEMLİFE DANIŞMANLIK
Yeliz S.SEDA